I går bakade jag matbröd, var så länge sedan jag bakade sist så nu tyckte jag att det var dax igen. Blev ett grovt bröd med en massa gott i som man kan variera själv efter eget tycke. Det bästa med det här brödet är att man rör bara ihop allt de krävs ingen jäsning då de är bikarbonat i och sen är det bara att hälla upp i formen och in i ugnen, busenkelt och super gott.
Det här behöver du...
5 dl dinkelmjöl
2 dl grahamsmjöl
3dl rågsikt
2.5 dl fyrkornskross (saltåkvarn har denna)
1 dl vetegroddar
1 tsk havssalt
4 tsk bikarbonat
5 msk blandade brödkryddor
1 liter ekologisk filmjölk
0.5 dl sirap
Gör så här...
1. Sätt på ugnen på 175 grader. Smöra och bröa 1.5 liters formar.
2. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
3 Tillsätt filen och sirapen och rör om ordentligt. Fördela smeten i de två formerna och in i ugnen i ca 80-100 min.
Jag brukar toppa brödet med lite solroskärnor och man kan även ha i lite russin eller torkade aprikoser om man gillar det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar